20171204 GreenDeal

De Amarant Groep deelnemer Green Deal gezondheidssector Regio Hart van Brabant

Een kwart minder energieverbruik. Twintig procent minder verspild voedsel. Een aanzienlijke verkleining van de hoeveelheid afval. Dertien zorginstellingen in Midden-Brabant verplichten zich ertoe binnen drie jaar deze (en andere) doelen te bereiken.

Dat is niet alleen goed voor klimaat en milieu, het levert ook geld op. In totaal gaat het om mogelijk miljoenen euro’s aan besparing. Afgelopen donderdag 30 november werden afspraken hierover vastgelegd. De Amarant Groep is een van de deelnemers. Naast Amarant zetten ook de negen Hart van Brabant-gemeenten, de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, de BOM en de stichtingen Stimular en MOED hun handtekening onder deze Green Deal voor de regionale gezondheidssector.

Unieke deal
Uniek aan deze Green Deal is dat er op regionale schaal wordt samengewerkt om te verduurzamen. Zorginstellingen gaan gezamenlijk plannen maken en uitvoeren en er worden mogelijkheden onderzocht om samen duurzaam in te kopen. Daarnaast komt er een stimuleringsprogramma waarbij de omgevingdienst naast de zorginstelling gaat staan om te helpen verduurzamen.

Doel is verduurzamen
Het doel van de Green Deal is dat de zorginstellingen na 3 jaar minimaal aan certificaat brons van de milieuthermometer voldoen. De milieuthermometer strekt zich uit over 17 duurzaamheidsthema’s waaronder energie, water, catering, afval en duurzame inkoop. Voor elke organisatie betekent dit iets anders, maar gemiddeld is er 25% energiebesparing mogelijk. Daarnaast gaat het over het beperken van afvalstromen en hoe bijvoorbeeld maaltijden aan cliënten worden gepresenteerd.