10 maart 2015

Op zaterdag 28 maart lanceert de Nederlandse Vereniging voor Autisme haar nieuwe campagne 'Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel!'. De presentatie van deze publiekscampagne vindt plaats in het Dolfinarium in Harderwijk. De Autismeweek loopt van 28 maart t/m 4 april.

In zes prachtige portretten geven jongeren met een vorm van autisme deze campagne een gezicht. De campagne maakt deel uit van het project AutThere dat met steun van de VriendenLoterij is gerealiseerd. Doel van het project is om het sociale isolement, waar jongeren met autisme vaak in zitten, te doorbreken. Met de lancering van de AutThere-app in de Autismeweek, krijgen jongeren met autisme de mogelijkheid elkaar gemakkelijker te vinden en blijvende vriendschappen aan te gaan.

De NVA vraagt in de Autismeweek aandacht voor het onbegrip waar mensen met autisme mee te maken hebben. Als je autisme hebt, heb je doorgaans een goed oog voor detail, ben je uitgesproken eerlijk, en ben je bereid om hard te werken en ergens voor te gáán. Tegelijkertijd hebben mensen met autisme vaak moeite met sociale interactie, overzicht en het verwerken van informatie en prikkels. Het is voor veel mensen met een vorm van autisme daardoor niet vanzelfsprekend om elke dag naar school te gaan of een baan te hebben. Begrip voor autisme helpt acceptatie te bevorderen.

Niet alleen de NVA zelf en haar honderden vrijwilligers, maar ook vele verschillende organisaties in het land pakken het thema op door een activiteit te organiseren waarbij mensen met en zonder autisme samenkomen en met elkaar in gesprek gaan. Iedereen kan een activiteit uploaden op de actiewebsite: www.autismeweek.nl.

De Autismeweek is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het AutismeFonds. Samen met tientallen deelnemende organisaties vragen zij aandacht voor de ca. 190.000 mensen met autisme in Nederland. De Autismeweek wordt elk jaar georganiseerd rond 2 april, de dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day).