1 november 2014
Breda heeft afspraken met zorgaanbieders: 'Ieder kind de benodigde zorg'

Als tweede gemeente, na Amsterdam, heeft Breda vrijdag met een aantal zorgaanbieders afspraken vastgelegd over de inkoop van jeugdhulp met betrekking tot specialistische jeugdhulp. In de contracten met instellingen zoals Amarant, GGZ, Breburg en Juzt, is vastgelegd welke zorgvormen en activiteiten de aanbieder verleent, en tegen welke tarieven.
Het gaat daarbij om specialistische jeugdhulp zoals ondersteuning bij opvoeden, pleegzorg, crisiszorg en jeugdpsychiatrie.

Krijgt-u-landurige-zorg-leegStreven naar meer
Breda coördineert de inkoop van de jeugdzorg in de regio West-Brabant Oost mede namens Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg, Werkendam, Woudrichem en Aalburg.
Als het aan wethouder Jeugd Patrick van Lunteren (SP) had gelegen zou Breda dat met drie tot vier keer zoveel gemeenten doen. In West-Brabant West werken Roosendaal, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Zundert, Steenbergen en Woensdrecht samen, maar die hadden, wat Van Lunteren betreft, ook bij Breda aan mogen sluiten.
Net als de gemeenten ten oosten van Breda. "Ik heb begrepen dat er voor mijn ambtstermijn pogingen zijn ondernomen om één front te vormen, maar dat is helaas niet gelukt. We blijven er wel naar streven."

Jeugdhulp na 1 januari 2015
Volgens Van Lunteren is niet alleen de zorg voor kinderen die nu al jeugdhulp nodig hebben gegarandeerd, maar ook voor de kinderen die het na 1 januari 2015 voor de eerste keer nodig hebben. Vanaf die datum zijn alle gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor alle te verlenen jeugdhulp.
Van Lunteren: "Ieder kind krijgt de zorg die nodig is. Om dat ook in 2015 mogelijk te blijven maken, hebben we keihard moeten werken om tot goede afspraken te komen, onder stoom en kokend water."